Mākslas dienu izstāde „Mēs – Latvijai”

daugava-pie-ikskiles-1964-janis-kuga-9373-4 (1)

Daugava pie Ikšķiles (Janis Kuga, 1964). Reprodukcija Juris Ģeņģergailis

Ikšķile no seniem laikiem ir bijusi bagāta ar ievērojamiem tautas mākslas darbiniekiem – gleznotājiem, rakstniekiem, kora diriģentiem, teātra režisoriem, aktieriem, zinātnes, kultūras un mākslas darbiniekiem visplašākajā nozīmē.

Daudzi tēlotājas mākslas meistari izvēlējušies Ikšķili ka savu dzīves vietu. Pakalni un lejas, Daugava, bērzu birzes un priežu sili, ziedošas ievas šeit veido latvisko ainavu.

Tie ir mūsu vecmeistari, kuri ielika pamatakmeni mūsdienu mākslai – Janis Kuga (šogad – 140. dzimšanas diena), Kārlis Miezītis, Antons Megnis, Valija Liepiņa, Eduards Lesiņš, Kārlis Pētersons, Dagmāra Dišlere, Valdis Dišlers, Juris Baiks. Grafiķis Oļģerts Ābelīte.

Daudz vērtīgus un paliekošus darbus Ikšķiles novadam ir radījis tēlnieks Jānis Karlovs.

Amatu meistari ir tie, kas nodod nākamajām paaudzēm latviešu tautas darba prasmi un tikumu. Izstādē būs apskatāmi arī tautas daiļamata meistaru darbi – Natālijas Loginas, Intas Kožemjakinas, Žanetes Žvīgures, Kristīnes Zobenas, Aleksandra Zobena, Nikolaja Kožemjakina…

Tagadnē iepazīsim arvien jaunus Ikšķilē dzīvojošos maksliniekus – Daci Megni-Pelši, Ingu Dišleri, Valdi Kaprāli, Laumu Palbahu, Jāni Pelši, Inesi Lipsku, Lāsmu Pujāti, grafiķi Valdi Villerušu…

Mūsu nākotne – mazie zīmētāji un gleznotāji.

Šī gada mākslas dienu izstādes moto ir „ No pagātnes caur tagadni uz nākotni”, tāpēc būs pārstāvēti visu paaudžu mākslinieki un daiļamata meistari.

Izstāde būs apskatāma Ikšķiles Tautas namā no 15.aprīļa. Lūdzam sekot reklāmai.

Comments are closed.