Sveiks mīļais Blaumani (22-23.marts 2013)

„Sveiks, mīļais Blaumani!” (ar fotogrāfijām)

Ar šiem vārdiem  22.un 23.martā Ikšķiles Kultūras biedrība aicināja ikšķiliešus un viesus no četru novadu amatierteātriem svinēt Teātra svētkus.

Šoreiz gribējām skatītājus un dalībniekus iesaistīt izcilā dramaturga Rūdolfa Blaumaņa radīto tēlu pasaulē, izdzīvot to jautros, sirsnīga humora bagātos piedzīvojumus, smeldzi, mīļumu un reizē nopietnību un skumjas, izprast viņa atainoto cilvēku domu un jūtu pasauli.

150. dzimšanas dienā gribējām pateikt  paldies rakstniekam par vīrišķīgo gara spēku un možumu, par viņa gudro galvu, vērīgo aci, sirsnīgo humoru, par labestību un mīlošo sirdi, paldies par latviešu teātra prestiža veidošanu.

Šoreiz bijām iecerējuši, ka ikšķilieši ne tikai vēros notikumus kā skatītāji, bet paši svinēs Teātra svētkus, iejutīsies Blaumaņa varoņu lomās un izbaudīs skatuves vilinājumu un spēles burvību.  Konkursā „Teātra balva Ikšķilē 2013” piedalījās Ikšķiles vidusskolas 3.b klases kolektīvs ar R.Blaumaņa pasakas „Velniņi” iestudējumu Ievas Bedrītes vadībā un Ikšķiles novada jauniešu  teātra studija „Āķis” ar iestudējumu „Blaumanis toreiz un tagad”. Katrs dalībnieks saņēma atzinību savā nominācijā. Žūrija patiesi novērtēja mazo „velniņu „ aizrautību un spēles prieku, jo katra minūte tika izspēlēta no sirds, arī dejotprasmi un skatuves kultūru. Jauniešu teātris savukārt saņēma atzinību par jaunradi un novatorismu. Skatitāju balvu izpelnījās jaunākie dalībnieki.  Ar nepārspējamu enerģijas lādiņu, īstu humora dzirksti, augstu profesionalitāti vakaru papildināja aktrise Kristīne Klētniece – Sika, kas iejutās Trīnes tēlā un viņas partneris Brencis – pianists Māris Žagars, kas savu atbildi Trīnes pāri plūstošajām emocijām izteica klusējot – tikai ar mūzikas skaņām. Jaunie aktieri ar patiesu interesi vēroja šo profesionālo priekšnesumu.

Iksķiles vidusskolas 12. klašu skolēni arī šogad piedalījās Teātra svētkos, šoreiz ar emocionālu pašu veidotu fotoizstādi „Blaumaņa varoņu valoda bildēs” , kas izpelnījās  patiesu skatītāju atzinību.

23.martā Ikšķiles tautas namu piepildīja amatierteātri no Ķeipenes, Birzgales, Inčukalna, Krimuldas un Ikšķiles. Mājinieki smīdināja skatītājus ar ainām no komēdijas „No saldenās pudeles”, Birzgales aktieri skaidroja pārpratumu, kas radies lugā „Zagļi” , Inčukalna viesi atkal veda uz skatuves vienmēr ar skatītāju sirsnību gaidītos Kārlēnu un Rūdi no „Skroderdienām” un lika just līdzi Joskes un Zāras aizliegtajai mīlestībai, protams arī Ābrams ieradās nostrostēt savu nepaklausīgo dēlu.  Krimuldieši sniedza īstu paraugstundu mīlestības mācībā, stāstot  Viļņu Jāņa gaitām līgavas meklējumos. Visus stāstus apvienoja Ķeipenes kolektīvs ar saviem īstās līgavas meklēšanas piedzīvojumiem.

Sirsnīgi un emocionāli par Rūdolfu Blaumani stāstīja un savās pārdomās dalījās Radio teātra aktrise Anta Rugāte. Māksliniece arī dāvāja savu īpašo velti kolektīvam, kurš izpelnījās viņas simpātijas – Krimuldas amatierteātrim.

Svētku turpinājumā par dalībnieku un skatītāju labu noskaņojumu un deju mūziku rūpējās grupa „Jūras ceļš”.

Atvadoties, svētku dalībnieki pateicās par uzaicinājumu un iespēju piedalīties un atzina, ka  esam devuši ierosmi un vēlmi organizēt šāda veida svētkus savās mājās.

Vai Blaumaņa lugu izrādes uz mūsu skatuvēm būs tik ilgi, kamēr pastāvēs latviešu teātris? Pārliecinoši varam teikt, ka jā! Blaumanī spilgti atspoguļojas tautas gars, kas ir nemirstīgs un nemirstīgs ir Blaumanis.

Lelde Sāmite

Ikšķiles Kultūras biedrība

teatra svetki Ikskile (19)A teatra svetki Ikskile (1)A teatra svetki Ikskile (7)A teatra svetki Ikskile (28)A teatra svetki Ikskile (33)Ateatra svetki Ikskile (54)A teatra svetki Ikskile (36)A  teatra svetki Ikskile (43)75 teatra svetki Ikskile (42)A teatra svetki Ikskile (39)A teatra svetki Ikskile (64)A teatra svetki Ikskile (83)A teatra svetki Ikskile (89)70 teatra svetki Ikskile (111)A teatra svetki Ikskile (178)80 teatra svetki Ikskile (160)80 teatra svetki Ikskile (134)75 teatra svetki Ikskile (119)A teatra svetki Ikskile (180)80 teatra svetki Ikskile (198)80 teatra svetki Ikskile (230)80 teatra svetki Ikskile (231)85 teatra svetki Ikskile (258)85 teatra svetki Ikskile (252)80 teatra svetki Ikskile (250)85 teatra svetki Ikskile (237)85 teatra svetki Ikskile (262)85 teatra svetki Ikskile (264)85 teatra svetki Ikskile (281)85 teatra svetki Ikskile (303)85

Comments are closed.